onsdag 7 januari 2015

Människan är av naturen lat


Det är januari. En tid då de flesta av oss tänker på förändring i någon mån.
Jag gillar konceptet med en gemensam nystart. Ett tillfälle om året då vi utvärderar oss själva och huruvida våra liv är som vi vill ha dom.

Otroligt många startar under denna månad ett initiativ till ett hälsosammare liv. Mycket klokt men också obeskrivbart viktigt att verkligen reflektera över vad en anser vara ett sunt liv. Vad i ens nuvarande liv upplevs och/eller är osunt och vad är egentligen en yttre åsikt om hälsa?

Jag fick tips om ett mycket bra blogginlägg på tema sundhet, dieter och att värna om varandra som jag tycker att vi alla bör läsa, begrunda och sprida: Varför du inte bör tala om dieter i lunchrummet.

Foto: Björn Pinner
Saprema of Sweden
För mig är det viktigt att minnas att människan av naturen är lat.
Det är inte en ursäkt eller undanflykt på något sätt. Det har att göra med överlevnad och är baserat på vår levnadsstandard några tusen år tillbaka i tiden. Vi är gjorda för att spara energi, precis som alla andra djur.

De flesta av alla våra uppfinningar är skapade för att förenkla vår tillvaro. Något som är väldigt intressant ur ett rörelseperspektiv.

Vi tycker generellt sett om att röra oss. Våra kroppar mår bra av det, även om vi kan ha personliga åsikter om rörelse i dess olika former.
Jag skulle säga att sundhet till viss del handlar om att inte bekämpa latheten, inte se det som en kamp eller en duktighetsbedrift utan att istället sträva efter den lustfyllda rörelsen.
Om den inte infinner sig. Låt bli. Gör nått annat. Gå ut och lek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar