tisdag 3 mars 2015

Energi


För ett par helger sen var jag på work shop i ATS (American Tribal Style) för Christine Adams från Fat Chance Belly Dance
Hon pratade bland annat om energi. Att energi är oändlig, den uppstår inte, den försvinner inte utan den finns i allt omkring oss och är i ständig förflyttning. Christine pratade om rörelseenergin i kroppen men också om att använda golvets energi, att överföra och motta energi genom golvet.

För den som dansat, oavsett teknik skulle jag gissa, så är det en bekant mening.
Jag har dansat och jobbat med kroppen i 20 år nu. Jag har hört det sedan jag började och kommit djupare och djupare i min förståelse för energi. Och nu slog det mig. BAM!
Energi uttrycks i rörelse. 
Antingen fysisk och synbar rörelse eller på partikelnivå i form av ljud eller värme.
Om vi långsamt böjer knäna och sedan snabbt skickar en stor mängd energi i golvet genom att sträcka knän och fötter så lyfter vi i ett hopp. Om vi istället lyfter benet och böjer ett knä för att sedan släppa foten i golvet får vi ett stamp. Energin i benet hinner inte absorberas av golvet vilket skapar ett energitryck - ett ljud.
Likaså blir det ljud av energin efter ett hopp om vi inte landar mjukt och lämnar tillbaka energin i golvet.

Att tänka på rörelse som energi ger oss andra perspektiv på rörelse. För att motivera rörelser och skapa flöden behöver vi låta energin överföras genom kropp och rum och undvika att tvinga den byta riktning.


1 kommentar:

  1. Hittade ett fantastiskt klipp kring relationen ljud-rörelse!
    https://www.facebook.com/video.php?v=692661264176378&fref=nf

    SvaraRadera