söndag 7 september 2014

Dans som språk


Rörelse är ett språk för mig. 
Foto: Joakim Skierus
Ett kroppsspråk och ett bildspråk. På många sätt är rörelsens språk universellt. Känslouttryck kommuniceras på samma sätt i alla världsdelar, empatin i rörelsen är densamma hos oss alla oavsett kultur, religion, klass eller kön.
Men för mig har också varje dansstil sitt eget språk, sitt eget vokabulär. När en vandrar mellan olika dansstilar blir detta extremt tydligt. Det handlar om vilken typ av rörelse som används för att gestalta och uttrycka olika känslor och stämningar, det handlar om tolkning av musik och användning av rum och riktning.

Imorgon ska jag börja dansa magdans på riktigt. Ett nytt språk, en helt ny utmaning.
Jag har jobbat med det en del under sommaren och kan se att det jag gör ser ut som magdans. Men jag har en annan dialekt.. Musikaliskt bryter jag på jazz och rörelsemässigt finns där balettens ändelser och uttal.
Men precis som när det kommer till språk så är det oftast lättare att ta in ju fler en lär sig. Det går ofta att göra sig förstådd genom att skarva här och var och blanda där det behövs. Precis som med språk ser jag bara fördelar med att möta och prova så många som möjligt.


World dance company – dansskola i Göteborg för magdans, flamenco, oriental, tango, bollywood mm
 Anna Nordling – lärare i Tribal fusion och ATS-dansare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar