onsdag 23 april 2014

Öppna upp


För att bli vig och rörlig behöver vi öppna upp såväl kropp som sinne.
Om kroppen spänner emot och inte känns mottaglig för vissa övningar kan det handla om gamla minnen som finns i musklerna.

Allt vi är med om lagras i kroppen. Precis som att dofter och ljud kan få oss att minnas saker som ligger långt tillbaka i tiden så ligger våra erfarenheter lagrade i kroppen. Kroppen mins rörelser och beröring och den har laddat alla dessa tillfällen med olika känslor.

Kroppen är en långsint individ med ett otroligt kontrollbehov. Att ha ramlat som barn (som vi alla gjort hundratals gånger) kan göra kroppen fast besluten om att inte tillåta en viss rörelse eller att dra ihop och spänna sig i alla situationer som påminner. Det här är något vi själva inte kan styra över. Det är något kroppen gör för att skydda oss, för att vi inte behöva uppleva det där jobbiga igen. Vi tackar kroppen för dess omtänksamhet. Men vi behöver också påminna kroppen om att släppa taget ibland.

Genom massage kan vi poängtera för kroppen att den inte behöver spänna vissa muskler i alla lägen. Vi kan uppmärksamma skador som kroppen valt att lagra och istället få den att ta tag i problemet. Om vi på samma sätt ”pratar” med kroppen under stretch och andra övningar då vi upplever att den stretar emot kan vi få kroppen att släppa på sitt kontrollbehov.

Att lugnt klappa på musklerna är ett sätt att tala om för kroppen, att säga – Det är lugnt. Jag förstår att du blir orolig, men jag har koll på vad jag gör.

Ibland kan det hända att kroppen darrar i vissa övningar. Det är ofta när den befinner sig mellan att spänna emot och våga släppa taget. Lyssna på kroppen. Ge den trygga förutsättningar och låt den öppna upp i sin egen takt.

Här är en mjukare övning för att lösgöra höfteroch stretha baksida lår och en stretch och styrkeövning för framsida lår och rygg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar