söndag 25 maj 2014

Pointaa!


Foto: Jacob Allestad
Oavsett om du håller på med dans, gymnastik eller cirkus är jag säker på att du hört det i träningssalen.
Det är snyggt att pointa,
att sträcka på fötterna. Enligt tradition och estetiska normer har vi lärt oss att det är så. Men av vilken anledning?
En point är för mig en förlängning av benets linje som skapar en form. Framför allt ser jag en medvetenhet och aktivitet i kroppen, ut genom och förbi tårna.
Men även en flexad fot uttrycker medvetenhet och aktivitet, allt handlar egentligen om medvetna val, att bestämma hur en vill ha sin fot och göra så.

Vad är det som är så viktigt med att pointa och hur får du en stark och bra point?
Pointen har också en funktion.
Den stärker upp benets muskler och skapar stabilitet i balanser. Pointen är också en förutsättning för att få höjd och spänst i hopp. När vi jobbar med fötterna mot golvet, i balanser och hopp, skapar vi grunden för vår rörelse och det som jordar kroppen mot marken. Även när ytan är minimal, som i tåskor, är det viktigt att tänka att foten går genom golvet snarare än flyter ovanpå.
När fötterna är i luften kan det fortfarande vara pointen som är avgörande för vår balans. Linjen benet skapar bör användas som en riktning att sträva mot snarare än en statisk form.

Många upplever att de får kramp i foten och vaden när de pointar. Det beror helt enkelt på att musklerna är ovana och i många fall för svaga.
Rörelsen i pointen sitter i vristen, inte i tårna. Så låt tårna slappna av till en början när du pointar. Sträva efter att hitta muskulaturen som ”lyfter upp” din vrist. Träna på att pointa sittandes med raka ben, utan att spänna knäna.

Jag har gjort en kort video med övningar för att stärka din point.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar